KAKO POGOSTO SI MORAŠ SAMOPREGLEDOVATI DOJKE?
Pred in v času menstruacije so dojke običajno povečane, napete in občutljive, zato je najboljše, da samopregled opravljaš 5 do 7 dni po menstruaciji. V poznejših letih, ko nimaš več menstruacije, moraš izbrati drug dan, na primer: vsak prvi dan v mesecu.
KAKO SE OPRAVLJA SAMOPREGLED?
Veš, kaj je najboljše?
Samopregled sploh ne boli.
Namenjen je temu, da spoznaš in opazuješ svoje telo ter slediš morebitnim spremembam.
Pa začnimo!
SAMOPREGLED MED TUŠIRANJEM
Tuširanje je idealna priložnost za opravljanje samopregleda. Najprej moraš namiliti celotno telo. Pomembno je, da so tvoje dojke in roke mokre od pene za prhanje, ker je zelo pomembno, da roke drsijo po površini kože dojke. Predstavljaj si dojko in jo razdeli na 4 dele. Razprte prste roke nežno premikaj po vsakem delu dojke. Desno roko uporabi za pregled leve dojke, levo roko pa za pregled desne dojke. Preveri, če obstaja kakšen vozel ali odebelitev. Skrbno preveri morebitne spremembe v primerjavi s prejšnjim samopregledom.
SAMOPREGLED
PRED OGLEDALOM
Prsi si preglej z dvignjenimi rokami nad glavo in z rokami v pasu. Bodi pozorna na morebitne spremembe v obliki prsi, otekanju, vdrtosti ali v spremembi bradavice.
SAMOPREGLED V LEŽEČEM POLOŽAJU
Blazino položi pod desno ramo in desno roko nad glavo. Z razprtimi prsti leve roke nežno pritiskaj na desno dojko z majhnimi krožnimi gibi, premikaj se navpično ali krožno po vsej dojki. Najprej pritiskaj nežno, potem močneje in na koncu zelo močno. Stisni srednje močno bradavico, preveri izcedek, bulice na bradavici in kolobarju. Ko končaš, premakni blazino pod levo ramo in dvigni levo roko nad glavo. Ponovi te korake z desno roko na levi dojki ter na koncu otipaj še predel pod pazduhami.
KAJ JE POMEMBNO ZA ZGODNJE ODKRIVANJE?
Na kaj moraš biti pozorna?
1. Na spremembo oblike in velikosti dojke
2. Na bulice, odebelitev na dojki in gubanje kože
3. Na izcedek iz bradavice, ki prihaja samo iz ene odprtine na bradavici (krvav, rjave, oranžne ali rumene barve)
BREZ PANIKE
Moraš se zavedati, da vzrok za vse spremembe ni nujno rak.
Obstajajo tudi druge bolezni, ki lahko povzročajo te spremembe, vendar pa lahko spremembe kažejo tudi na rak dojk, zato je zelo pomembno, da obiščeš zdravnika za primerno zdravljenje.
KOLIKO ČASA MORAŠ OHRANJATI TO NAVADO?
Celo življenje, vendar pa ti to ne bi smelo biti preveč težko. Verjetno imaš veliko navad, ki si jih osvojila tekom življenja, zakaj potem ne bi sprejela še ene, ki je zdrava in koristna.
Najbolje, da s samopregledovanjem začneš pri 20. letu.
KAJ NE SMEŠ POZABITI?
Samopregled je prvi korak v skrbi za tvoje zdravje. Vsaj enkrat na leto se moraš odločiti za strokovni pregled dojk pri specialistu, ki bo klinični pregled dopolnil z ultrazvokom in/ali mamografijo (odvisno od potrebe).
MALO POMOČI VELIKO POMENI
Imaš pametni telefon? Odlično! Potem poišči aplikacijo za samopregledovanje dojk Breast test, ki ti bo pomagal redno vzdrževati to zdravo navado.
Aplikacijo poišči v Apple trgovini ali Google Play (Android).