MOJ SEZNAM IZGOVOROV
Dnevi, meseci in celo leta minevajo, še vedno pa se nisi odločila, da začneš s samopregledovanjem ali za obisk zdravnika. Spodaj najdeš seznam izgovorov, zakaj tega še nisi storila. Preberi jih in si priznaj, če si se v njih prepoznala.
In ne pozabi – to so le izgovori.
Tvoje zdravje je najbolj pomembno.
TO SE
DOGAJA
NEKOMU
DRUGEMU
Ko spremljaš vojne na Bližnjem vzhodu in odpravljanje posledic naravnih nesreč je normalno, da pomisliš, da se to dogaja nekomu drugemu. To je v čoveški naravi, da manj intenzivno doživljamo stvari, ki se dogajajo nekomu drugemu. Vendar, rak dojke ni tako daleč. Na žalost je
med nami. Vsako leto za rakom na dojki zboli 1100 žensk.
Ni pomembno, če imaš boljše ali slabše gene. Le 15% žensk obolelih za rakom ima v družini nekoga, ki trpi za rakom na dojki. Zato je pomembno, da se redno samopregleduješ. Res je, da za rakom zboli vedno nekdo drug, na žalost pa se lahko zgodi, da boš jutri morda to ti. Zato bodi pripravljena in izvedi pravočasno.
NA SVOJO
USODO
NE MOREM
VPLIVATI
"Če mi je usojeno, da zbolim za rakom, potem ne morem nič storiti glede tega. Naj se zgodi, kar se mora zgoditi". Te izgovore pogosto slišimo v našem okolju. Ali meniš, da je tvoje življenje že začrtano? Misliš, da je tvoja usoda že vnaprej določena? Da nimaš nobenega vpliva in kontrole? To je v redu. Imaš pravico, da gledaš na življenje, kot si sama želiš. Vendar, razmisli o tem:
kaj če ti je usojeno, da raka na dojki odkriješ pravočasno, ga preboliš in živiš dolgo in bogato življenje. Ne pozabi, da imaš veliko ljudi, ki te ljubijo in te bodo potrebovali.
Zato si naredi opomnik za redni zdravniški pregled in si ne uniči priložnosti za zdravo in dolgo življenje.
VSE
VEM O
TEM
O raku dojke veš vse? Ko je na televiziji o tej temi oddaja, ali prestaviš program? Ko v oktobru v mestu naletiš na promocijske pulte, jih boš zaobšla? To je napačna taktika.
Če se boš uspešno skrila pred informacijami o tej bolezni, to ne pomeni, da se lahko uspešno skriješ pred boleznijo.
Spremljaj informacije, kampanje in dejavnosti, ki so povezane s preprečevanjem, samopregledovanjem in zdravljenjem raka dojke. Več, ko veš, močnejša in bolj pripravljena si. Znanje, ki ga imaš, ti bo dalo moč, da se o tej temi pogovarjaš, pomagaš drugim in slediš korakom, ki so pomembni za tvoje zdravje.
Sodeluj, bodi ženska z velikim Ž!
V BLIŽINI
NIMAM
ZDRAV-
NIKA
Res je, da je dostopnost zdravnikov v manjših skupnostih še vedno nezadostna. Vendar, tudi to je samo izgovor. Samopregled lahko opravljaš sama, ultrazvok in mamografija pa nista tako pogosta. Za svoje zdravje lahko vedno najdeš in si vzameš nekaj časa.
Ženske, starejše od 50 let, prejmejo tudi vabilo na pregled za mamografijo. Samo odzvati se moraš temu vabilu!
PREVEČ
SEM
ZAPOSLENA
Z DRUGIMI
OBVEZNO-
STMI
Da, vemo, da si preobremenjena z obveznostmi in da ti življenje ne dopušča veliko časa, ki ga lahko porabiš zase. Vemo, da velikokrat dobrobit drugih ljudi postavljaš na prvo mesto.
Vendar pomisli – vsi, ki te imajo radi, bodo najsrečnejši, če boš zdrava.
Tvoje zdravje je tvoja največja obveznost. Torej, enkrat na mesec si vzemi čas za samopregledovanje in druge preiskave po potrebi.
MAMO
GRAFIJA
POVZRO-
ČA
RAKA
ZARADI MAMOGRAFIJE
NE BOŠ DOBILA RAKA.
Sevanje obstaja, vendar je zmanjšano na minimum, še posebej z novimi mamografskimi napravami, ki se uporabljajo danes.
BOJIM SE SLABIH NOVIC
Rak, ne samo rak dojke, je po našem dojemanju grozljiva bolezen. Če uporabljaš strategijo izogibanja, ne pozabi, da je zgodnje odkrivanje najpomembnejši dejavnik pri zdravljenju. Normalno je, da se bojimo slabih novic in odkritja, da smo zboleli. Pomisli, kaj si v življenju že storila in šla skozi, čeprav si se bala. Če gledaš na to zadevo na takšen način, se boš veliko lažje odločila za pregled.