ULTRAZVOK
Ultrazvok mora biti tvoja prva izbira, ko si mlada. Za starejše ženske se ultrazvok kombinira z mamografijo. Ko si mlada, vsebujejo tvoje prsi gosto žlezno tkivo. Ultrazvok dojk lahko zazna zgodnjo prisotnost vozlov (cisto ali tumor). Če je potrebno, se lahko v primeru tumorja uporabijo zelo tanke igle za ciljno punkcijo ali citološki pregled. Poseg se izvaja v ambulanti, zato se nikar ne boj, ker poseg ne povzroča bolečine niti morebitnih zapletov.
MAMOGRAFIJA
Mamografija je rentgenski pregled dojke, ki se opravlja na mamografu. Mamografija je najboljši način za zgodnje odkrivanje – z mamografijo se lahko odkrije rak dojke kar dve leti prej, še preden postane tumor otipljiv. Dve leti? Kaj praviš na to? Če bi za maligne spremembe vedeli tako zgodaj, bi jih seveda uspeli ozdraviti. Morda si slišala, da mamografija povzroča sevanje in je zaradi tega škodljiva za tvoje zdravje. Novi mamografski aparati uporabljajo veliko manjšo dozo sevanja in niso škodljivi. Prvo in osnovno mamografijo je najbolje narediti v starosti po 50. letu. Pri mlajših ženskah žlezno tkivo zavzema skoraj celotne prsi, zato je mamografska slika nejasna. Po prvi mamografiji je priporočljivo, da opraviš vsako naknadno v kombinaciji z ultrazvokom ter se o tem dogovoriš z zdravnikom. Priporočljivo je, da greš na ultrazvok vsaki dve leti in na mamografijo vsakih pet let. Po 50. letu naj gredo ženske na preventivni pregled dojk vsaki dve leti.
IN SEDAJ ODGOVOR
NA TVOJE VPRAŠANJE,
KI TE ZAGOTOVO
ZANIMA: ALI
MAMOGRAFIJA BOLI?
IN SEDAJ ODGOVOR NA TVOJE VPRAŠANJE, KI TE ZAGOTOVO ZANIMA:
ALI MAMOGRAFIJA BOLI?
S TEBOJ BOMO ISKRENI,
v nekaterih primerih mamografija lahko boli. Ne boli vedno, včasih pa se to lahko tudi zgodi. Kljub temu ti to ne sme predstavljati težave. Tudi obisk pri zobozdravniku včasih boli, ampak boš vseeno šla, ker je to pomembno za tvoje zdravje.
Pogumno se odloči za mamografijo in ne skrbi – vse bo v redu.